Η πρόληψη της μετάδοσης των ιών της γρίπης

Κατηγορία: Πρόληψη

Η πρόληψη της μετάδοσης των ιών που προκαλούν γρίπη πρέπει να διδάσκονται σε όλους.Για να εμποδίζετε αποτελεσματικά τους ιούς της γρίπης να έρθουν σε επαφή και να εισβάλουν στο σώμα σας πρέπει να γνωρίζετε πώς αυτοί μεταδίδονται.

Οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται με δύο τρόπους:

1. Ο πρώτος είναι διαμέσου σταγονιδίων που εκπέμπονται όταν βήχει ή φταρνίζεται ένα άτομο που έχει ήδη τη γρίπη.

2. Ο δεύτερος είναι όταν αγγίζουμε επιφάνειες (συμπεριλαμβανομένων και των χεριών) στις οποίες υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια με τα χέρια που φέρουν τον ιό αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια και η μετάδοση εξ επαφής είναι οι κυριότεροι τρόποι μετάδοσης των ιών της γρίπης.

Τα εμβόλια εναντίον των ιών της γρίπης προσφέρουν προστασία όταν ο ιός εισβάλει στο σώμα. Όμως οι μέθοδοι πρόληψης μετάδοσης του ιού ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες ο ιός να έρθει σε επαφή μαζί μας.

Η καλή προσωπική υγιεινή είναι από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να προστατεύετε τον εαυτό σας, την οικογένεια, τους φίλους σας και άλλους από τη γρίπη.

Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη όταν φταρνίζεστε ή όταν βήχετε. Όταν βήχετε ή φταρνίζεστε θα πρέπει να στρέφετε το πρόσωπο μακριά από άλλους ανθρώπους, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με ένα χαρτομάντιλο ή εάν δεν έχετε με το μανίκι σας.

Χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλα μιας χρήσης αντί μαντίλι από ύφασμα που δυνατόν να αποθηκεύει τον ιό. Βάζετε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στο πλησιέστερο σκυβαλοδοχείο αντί στην τσέπη ή στην τσάντα σας. Πλένετε τα χέρια ή χρησιμοποιείτε αλκοολούχο πετσετάκι ή υγρό όσο πιο γρήγορα μπορείτε μετά από φτάρνισμα ή βήχα.

Τα άτομα που ασθενούν από γρίπη πρέπει να ενθαρρύνονται να βάζουν χειρουργικού τύπου μάσκα για να περιορίζουν τη μετάδοση του ιού.


Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με τη χρήση αλκοολούχων παρασκευασμάτων που δεν χρειάζονται νερό (γέλη, υγρά, αφροί, πετσετάκια που μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακεία και υπεραγορές) είναι αποτελεσματικός τρόπος εξουδετέρωσης του ιού της γρίπης.

Να πλένετε τα χέρια μετά από το αποχωρητήριο, μετά από βήχα, φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης, μετά από επαφή με άτομο που έχει κρυολόγημα ή γρίπη, προτού αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα και προτού αρχίζετε την προετοιμασία φαγητού ή να τρώτε.


Τα προσωπικά αντικείμενα μην τα μοιράζεστε με άλλους. Μπορεί να προσβληθείτε από γρίπη εάν αγγίξετε ένα αντικείμενο στο οποίο υπάρχει ο ιός και μετά αγγίξετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

Μάθετε ότι οι ιοί της γρίπης μπορούν να επιβιώνουν για ώρες σε διάφορες επιφάνειες. Εάν κάποιος του περιβάλλοντος σας ή που ζει μαζί σας έχει τη γρίπη τότε να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες των τραπεζιών, των πάγκων, της πόρτας του ψυγείου, τα χερούλια των πόρτων με νερό και σαπούνι ή απολυμαντικό. Αποφεύγετε τη στενή επαφή με άλλους εάν έχετε γρίπη και δεν είστε καλά.

Εάν έχετε γρίπη διατηρείτε απόσταση από άλλους, ένα μέτρο μακριά τουλάχιστον εάν γίνεται.
Εάν δεν είστε καλά να μένετε στο σπίτι, να αποφεύγετε να πηγαίνετε έξω σε δημόσιους χώρους ή να χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιήσετε μέσα μαζικής μεταφοράς, βάζετε μάσκα που περιορίζει τον ιό. Επίσης δεν πρέπει να πηγαίνετε στην εργασία σας, στο σχολείο, σε δημόσιες συγκεντρώσεις ή όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: